Airco als verwarming gebruiken

Waarom anderen voor ons kiezen

 • Ervaren airco specialisten
 • Scherpe tarieven
 • Gratis advies en offerte
 • Direct beschikbaar in heel Nederland

Verwarmen met airco

Veel mensen denken bij een airconditioning alleen aan het koelen van de lucht in huis of kantoor tijdens warme zomerdagen. Maar wist je dat moderne airco’s ook uitstekend kunnen worden gebruikt om je huis efficiënt en comfortabel te verwarmen? Op deze pagina zullen we je alles vertellen over de voordelen en mogelijkheden van het verwarmen met een airco. Lees verder en ontdek hoe je het hele jaar door kunt genieten van een aangename temperatuur in huis.

De voordelen van verwarmen met een airco

Het verwarmen van je huis met een airco biedt diverse voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen die je gaat ervaren wanneer je airco kiest als verwarming:

 • Energie-efficiëntie: Moderne airco’s zijn ontworpen om energiezuinig te werken, wat betekent dat je kunt genieten van warmte zonder je zorgen te maken over hoge energierekeningen.
 • Snelle verwarming: Airco’s kunnen snel warmte genereren, waardoor je huis binnen enkele minuten comfortabel warm wordt.
 • Gerichte verwarming: Met een airco kun je specifieke ruimtes of zones in je huis verwarmen, waardoor je de warmte kunt afstemmen op je behoeften en energie kunt besparen door ongebruikte ruimtes niet te verwarmen.
 • Omkeerbare werking: Veel airco’s hebben een omkeerbare werking, wat betekent dat ze zowel kunnen koelen als verwarmen. Hierdoor kun je het hele jaar door profiteren van één apparaat voor zowel koeling als verwarming.
 • Geavanceerde functies: Moderne airco’s zijn uitgerust met geavanceerde functies, zoals programmeerbare thermostaten, ventilatiemodi en zelfs slimme technologieën die je helpen om de temperatuur in huis optimaal te regelen.

Werking van een airconditioningssysteem voor verwarming

Om te begrijpen hoe een airconditioningssysteem je huis kan verwarmen, is het belangrijk om te weten hoe het systeem werkt. Een typisch airconditioningssysteem voor verwarming maakt gebruik van de volgende onderdelen:
1. Compressor
De compressor is een essentieel onderdeel van een airco en zorgt ervoor dat het koudemiddel in het systeem circuleert en de juiste druk krijgt. Dit drukverschil is nodig om warmte uit de omgeving te absorberen en af te voeren.
2. Verdamper
De verdamper bevindt zich binnen in je huis en is verantwoordelijk voor het opnemen van warmte uit de lucht. Het koudemiddel dat door de verdamper stroomt, neemt de warmte op en verandert van een vloeistof in een gasvormige toestand.
3. Condensor
De condensor bevindt zich buiten je huis en speelt een cruciale rol bij het verwarmingsproces. Het gasvormige koudemiddel dat uit de verdamper komt, wordt naar de condensor geleid, waar het wordt samengeperst en weer vloeibaar wordt. Hierbij komt warmte vrij, die wordt afgegeven aan de buitenlucht.
4. Expansieventiel
Het expansieventiel regelt de stroom van het koudemiddel tussen de verdamper en de condensor. Het zorgt ervoor dat het koudemiddel kan expanderen en weer kan worden samengeperst, waardoor het warmte kan absorberen en afgeven.
5. Ventilator
Een airconditioningssysteem heeft ook een ventilator die de lucht door het systeem circuleert. De ventilator zorgt ervoor dat de warme lucht uit de verdamper je huis binnenkomt en dat de afgevoerde warmte via de condensor naar buiten wordt geblazen.

Efficiënt verwarmen met een airco

Nu je bekend bent met de werking van een airconditioningssysteem voor verwarming, wil je natuurlijk weten hoe je er optimaal van kunt profiteren. Hier zijn enkele tips om efficiënt te verwarmen met een airco:

 • Houd deuren en ramen gesloten: Zorg ervoor dat je deuren en ramen gesloten houdt om warmteverlies te voorkomen en de efficiëntie van het verwarmingssysteem te maximaliseren.
 • Gebruik de juiste temperatuurinstellingen: Stel de thermostaat van je airco in op een comfortabele temperatuur. Een graadje lager kan al helpen om energie te besparen.
 • Profiteer van programmeerbare thermostaten: Programmeerbare thermostaten stellen je in staat om de temperatuur automatisch aan te passen op basis van je dagelijkse routines. Zo kun je energie besparen wanneer je niet thuis bent.
 • Overweeg zoneverwarming: Als je een airco hebt die meerdere binnenunits ondersteunt, kun je overwegen om zoneverwarming toe te passen. Hierbij kun je verschillende kamers op verschillende temperaturen instellen, afhankelijk van de behoeften van elke ruimte.
 • Onderhoud regelmatig je airconditioningssysteem: Een goed onderhouden airco werkt efficiënter. Zorg ervoor dat je het systeem regelmatig laat controleren en schoonmaken door een professional.

Gasloos verwarmen

Een extra voordeel van het verwarmen met een airco is dat je hiermee gasloos kunt verwarmen. In een tijd waarin we streven naar duurzamere oplossingen, is het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas van groot belang. Door te kiezen voor een airconditioningssysteem voor verwarming maak je een milieuvriendelijke keuze. Helemaal als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Hierdoor draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het beperken van de afhankelijkheid van traditionele verwarmingsbronnen.

Conclusie

Het verwarmen van je huis met een airco is een efficiënte en comfortabele manier om het hele jaar door een aangename temperatuur te behouden. Met de energiezuinige werking, snelle verwarming en geavanceerde functies van moderne airco’s kun je genieten van warmte op maat voor elke ruimte in huis. Vergeet niet om de juiste instellingen te gebruiken en regelmatig onderhoud uit te voeren om optimaal te profiteren van je airconditioningssysteem. Verken onze website verder om meer te weten te komen over de verschillende airco-opties die beschikbaar zijn en neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. We helpen je graag verder om jouw huis het hele jaar door comfortabel te maken met behulp van een airconditioningssysteem voor verwarming!

Offerte aanvragen

Gratis offerte aanvragen voor airconditioning?

Voor onderhoud, installatie & reparatie.
Offerte aanvragen

Klantenservice airco specialist direct

Zo makkelijk werkt het

Plaats jouw aanvraag
Makkelijk via ons online formulier

Ontvang onze gratis offerte
Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen

Plan een afspraak in
Offerte akkoord? Maak een afspraak ツ